ستون اخبار مبارزات کارگری و اعتراضات اجتماعی
تهیە و تنظیم: اسماعیل ویسی
کارگران پیمانکاری ارکان ثالث شرکت ملی حفاری نفت
“نه حق تشکل و اعتراض داریم، نه توجهی به حقوق صنفی ما میشود”!
کارگران پیمانکاری ارکان ثالث برای رفع تبعیض در دستمزد کارگران رسمی و پیمانکار در معادن، پروژه های نفت و گاز و پالایشگاهها و خدمات عمومی در سالهای اخیر بارها دست به اعتراضات گسترده و طولانی زده اند. کارگران تاکید کرده اند اعتراض ما این است که چرا در شرایطی که نوع کار، حجم کار، ساعت کار و حتی میزان بهره وری ما و کارگران رسمی و قراردادی یکسان است، حقوق پرداختی به ما، آنهم با یک اختلاف بسیار فاحش کمتر است؟ کارگر رسمی۵۰ میلیون تومان و کارگر قراردادی۴۰ میلیون تومان دریافت میکند، در حالیکه دستمزد کارگر پیمانکاری۳۰ میلیون تومان است. همچنین کارگر رسمی یا قراردادی از امتیازهایی مانند مکانهای ورزشی رایگان، مراکز تفریحی و رفاهی رایگان، رستوران رایگان، بن کارت، نفت کارت، دریافت عیدی و وام ۳۰۰ میلیون تومانی برخوردارند اما کارگران پیمانکاری از این مزایا بهره ای نمی برند. شمار کارگران پیمانکاری شرکت ملی نفت ایران حدود ۱۰۵ هزار نفر است که از این تعداد، حدود ۱۰هزار نفر به عنوان کارگران پیمانکاری- ارکان ثالث- مشغول به کار هستند. پیمانکاری ارکان ثالث، به این معناست که کارفرمای اصلی با یک پیمانکار قراردادی منعقد کرده و این پیمانکار که حساب مشترک با کارفرما دارد، ۱۰ هزار کارگر شرکت ملی حفاری را به کار گرفته و به موازات پرداخت دستمزد به کارگران تحت استخدام خود، از همان حساب مشترک با کارفرمای اصلی هم سود برداشت میکند. شرکت مادر در خوزستان مستقر است اما این کارگران در مناطق مختلف ایران کار میکنند.
اعتراض کارگران پیمانکاری پالایشگاه سوم پارس جنوبی به حراست
روز چهارشنبه ٩ آبانماه یک روز پس از تجمع کارگران پیمانکاری پارس جنوبی، حراست پالایشگاه سوم کارت تردد چهار نفر از کارگران حاضر در تجمع را ضبط نمود و به آنان اجازه ورود به پالایشگاه را نداد. پس از آنکه نمایندگان کارگران برای حل مشکل به حراست مراجعه کردند و با برخورد نامناسب به بیرون هدایت شدند، کارگران پیمانکاری مقابل ساختمان حراست تجمع اعتراضی برگزار کردند در نتیجه کارتهای کارت تردد کارگران را تحویل گرفتند و سر کار برگشتند.
سیزدهمین هفته اعتراض کارگران پیمانکاری پارس جنوبی
کارگران در اعتراض به عدم پیگیری مسئولین مجتمع در اجرای خواستههایشان تجمع و خواستار پیگیری و عمل کردن به توافقات قبلی شدند. مهمترین خواستهای کارگران عبارتند از: اجرای صحیح طرح طبقهبندی مشاغل و نظام پرداخت عادلانه و همتراز با نیروهای رسمی و قراردادی پیرو توافقات قبلی با وزارت نفت، اجرای طرح طبقهبندی مشاغل برای رانندگان غیرمالک خودروهای استیجاری و ساماندهی تردد و ایجاد امنیت شغلی برای آنان؛ اجرای بدون تبعیض تردد ۱۴ روز کار ۱۴ روز استراحت برای نیروهای اداری و پیگیری وعمل کردن به توافقات قبلی از جمله موضوع مرخصی استحقاقی و پرداخت حق کمپ (هزینه قطع امکانات رفاهی) که به صورت یکجانبه توسط برخی از مسئولان مجتمع دچار تغییراتی شده است، و در نهایت بازگشت به کارِ یکی از نمایندگان کارگری است.
تجمع اعتراضی کارگران شهرداری زاهدان
سهشنبه ۸ آبان ماه ۱۴۰۳، کارگران شهرداری زاهدان بدلیل عدم پرداخت شش ماهه حقوق معوقه خود در مقابل استانداری استان سیستان و بلوچستان تجمع اعتراضی کرده و خواستار پرداخت معوقات خود شدند.
اجتماع اعتراضی کارگران شهرداری ایلام
شماری از کارگران شهرداری ایلام به همین دلیل سهشنبه ۸ آبان در مقابل ساختمان شهرداری تجمع کردند. آنها از وضعیت معیشتی خود ناراضی هستند و میگویند پس از سالها خدمت در شهرداری ایلام از پرداخت به موقع حقوق خود محروم هستند. و اکنون چهار ماه دستمرد معوقه دارند. میگویند؛ ما از زمان شروع به کارمان هر ماه حقوق خود را با تأخیر چند ماهه دریافت کردهایم. به همین دلیل دریافت حقوق به موقع برایمان به یک آرزوی دست نیافتنی تبدیل شده است. در شهرداری ایلام بخشی از کارگران مستقیما با شهرداری قرارداد دارند و شمار دیگری کارگر پیمانکاری هستند اما همگی آنها مشکل مشابه دارند. کارگران شهرداری ایلام بارها تجمع اعتراضی برگزار کرده اما مسئولین نسبت به این وضعیت با بی تفاوتی برخورد کرده اند.
نارضایتی کارگران شهرداری آبدانان
روز یکشنبه ٦ آبانماه ١٤٠٣ کارگران شهرداری آبدانان در استان ایلام، در اعتراض به عدم دریافت پنج ماه دستمزدهای معوقه و بیتوجهی مسئولین به طلب کارگران اقدام به برگزاری تجمع اعتراضی کردند. تاکنون کارگران تجمعات مکرر مقابل نهادهای مختلف دولتی برگزار کرده اند اما پاسخی نگرفته اند و زیر فشار واقعی برای تامین هزینه های زندگی هستند.
هفت ماه دستمزد معوق کارگران فضای سبز چابهار
براساس گزارش پخش شده در روز جمعه ٤ آبانماه، عده ای از کارگران فضای سبز شهری منطقه آزاد چابهار بمدت هفت ماه از فروردین ماه سال ١٤٠٣ تاکنون، حقوق کامل و حق بیمه و وجه خرید لباس کار از جمله دستکش و پاپوش را، دریافت نکرده اند.
بیکاری دهها کارگر گیتهای آزاد راه قزوین به رشت
نزدیک به ۳۰ نفر از کارگران گیت های اخذ عوارض آزاد راه قزوین به رشت که سالها تحت مسئولیت اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای استان و بانک تجارت مشغول کار بوده اند، اخیرا با اجرای طرح الکترونیکی شدن اخذ عوارض آزاد راهی، بیکار شده و در بلاتکلیفی به سر میبرند. این کارگران هفته گذشته در اعتراض به وضعیت نامعلوم شغلی خود مقابل ساختمان استانداری گیلان تجمع کردند.
تجمع اعتراضی پرستاران و کادر درمان شوشتر
روز شنبه ٥ آبانماه، عده ای از پرستاران و کادر درمانی بیمارستانهای شوشتر مقابل ساختمان فرمانداری، در اعتراض به تعرفه های ناعادلانه و اضافه کار اجباری تجمع کرده و خواستار شدند که؛ برای هر۱۵۰ساعت اضافه کار باید یک حقوق کامل به پرستاران پرداخت شود. در ماهها و سالهای اخیر پرستاران در بسیاری از مراکز درمانی در اعتراض به پایین بودن حقوق و مشکلات کاری خود بارها تجمع کرده اند اما مقامات دولتی همچنان به مطالبات این معترضان توجهی نکردهاند. و خوستار رسیدگی به مطالباتشن شدند.
نارضایتی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی آزاد تبریز و مشهد
جمعی از دانشجویان دانشگاه آزاد تبریز و مشهد روز شنبه ٥ آبانماه در اعتراض به افزایش سه برابری شهریه مقابل دانشگاه علوم پزشکی شهرهای مذکور اقدام به برگزاری تجمع کردند. به گفته معترضان- شهریه رشته های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی در سال تحصیلی جاری نسبت به سال گذشته بیش از سه برابر افزایش یافته و برای هرنیم سال از٣٠ میلیون تومان، به٩٠میلیون تومان و درمجموع سالی١٨٠میلیون تومان رسیده است. سخنگوی دانشگاه آزاد در تقابل اعتراض دانشجویان، اعلام کرد که افزایش شهریه قانونی است و مصوبه هیات امنای این دانشگاه است.
ادامه تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه علوم اجتماعی تهران
شمار گسترده ای از دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران روز یکشنبه ٦ آبانماه در اعتراض به تجاری سازی فضاهای دانشجویی، تفکیک جنسیتی و برگزاری نمایش سلبریتی محور باهدف سیاست زدایی از دانشگاه برای چندمین روز متوالی تجمع کردند. نیروهای حراست دانشگاه مانع قرائت بیانیه تجمع شدند. دانشجویان با سردادن شعارهای: “زن، زندگی، آزادی و نه پادگان، نه بنگاه، درود بردانشگاه” اعتراض کردند. سازمان شوراهای صنفی دانشجویان کشور تشکیلات صنفی در کانال تلگرام خود هشدارداده که جان و امنیت دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران در خطر است و شماری از دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران و برخی از اساتید در دانشگاه به دست نیروهای امنیتی مورد ضرب و شتم قرار گرفته اند.
گردهمایی اعتراضی بازنشستگان تامین اجتماعی
روز یکشنبه ٦ آبانماه، جمعی از بازنشستگان تأمین اجتماعی کرمانشاه و اهواز مجددا در اعتراض به عدم تحقق خواسته هایشان مقابل سازمان تأمین اجتماعی شهرهای خود تجمع برگزار کردند. گروههایی از بازنشستگان وزارت آموزش و پرورش بهبهان روز یکشنبه ٦ آبانماه در اعتراض به عدم رسیدگی به خواسته ها و مشکلات خود، مقابل ساختمان این وزارتخانه دست به تجمع زدند. بازنشستگان همانند تجمعات گذشته، خواستار “اجرای صحیح مواد ۹۶ و ۱۱۱ قانون تامین اجتماعی، ترمیم مستمری های خود، بهبود شرایط معیشتی، ارائه خدمات درمانی رایگان و پرداخت بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی” شدند. از دیگر مطالبات آنها افزایش مستمری ها براساس هزینه های زندگی و مطابق موازین قانونی و همسانسازی کامل حقوقها است.
اعتصاب و تجمع رانندگان کامیون شرکت سیمان تیس در چابهار
شماری از رانندگان کامیونهای شرکت سیمان تیس در چابهار، روز شنبه ٥ آبانماه در پی کاهش سهمیه تولید و چندین روز انتظار برای بار زدن سیمان، در مقابل درب ورودی این کارخانه اعتصاب کردند. مسئولان شرکت سیمان تیس اقدام به کاهش سهمیه سیمان به اندازه پانصد تن در روز برای خودروها کرده اند که منجر به بارگیری حدوداً یک و نیم ساعته هر خودرو شده و با این رویه فقط حدود ده تا پانزده خودرو در روز بارگیری میشود و بقیه خودروها چندین روز و هفته ممکن است در صف خرید بمانند. مسئولان شرکت به رانندگان فشار آورده اند در ازای کرایه ناچیز٢٥٠هزارتومانی برای انتقال بار به یک کشتی در بندر چابهار بارگیری کنند که رانندگان حاضر به انتقال اجباری این بار با کرایه مشخص شده نیستند.
اعتراض کارگزاران مخابرات روستایی در سقز
روز چهارشنبه ٩ آبانماه کارگزاران مخابرات روستایی شهرستان سقز در استان کردستان در رابطه با عدم دریافت حقوق مهرماه اعتراض کردند. معترضان تاکید کردند که در ماههای اخیر حقوق آنان همیشه با تاخیر پرادخت شده است و خواهان رفع پیگیری این مشکل از طرف مسئولین مربوطه شدند. “کارگزاران روستایی مخابرات”، مسئولیت امور دفاتر مخابراتی را در روستاهای کشور از جمله دایر کردن انشعاب، تعمیرات خطوط، سرویس و نگهداری سیستم ها و تمام امور مربوط به شبکه مخابرات مستقر در روستاها را بر عهده دارند.
اعدام و دستگیری و زندان
بر اساس اخبار و آمار در شش ماه اول سال جاری ١٤٠٣- ٣٧٠ نفر اعدام شده اند. همچنان در مهر ماه ١٧ نفر و ١٠ روز اول آبان ماه حدودا ١٩ نفر در ایران اعدام شده اند. عده زیادی در شهرهای بوکان، مهاباد، مریوان دستگیر و بازدشت شده اند و عده زیادی از فعالین معترضین خیزش انقلابی شهریور ١٤٠١ که اکثرا زن هستند از شهر بوکان – ده ماه الی یکسال زندان را بر آنان تحمیل کرده اند.
گرامیداشت دومین سالگرد جانباختن سارینا ساعدی در سنندج
خانواده جانباختگان خیزش انقلابی روز دوشنبه ٧ آبان ماه، بر سر مزار سارینا ساعدی در دومین سالگرد قتل حکومتی او تجمع کردند و یادش را گرامی داشتند. سارینا ساعدی ۱۶ ساله، اهل سنندج در جریان اعتراضات مردمی این شهر بر اثر ضرب و جرح نیروهای سرکوبگر رژیم با باتوم به ناحیه سر دچار خونریزی مغزی گردید و پس از یک روز بستری شدن در بیمارستان توحید سنندج در مورخه ۵ آبانماه ١٤٠١ جان باخت. پیکر سارینا با حضور نیروهای امنیتی در آرامستان سنندج به خاک سپرده شد. همزمان خانواده اش را تحت فشار شدید قرار دادند و ملزم نمودند مرگ سارینا را تحت عنوان “خودکشی” اعلام و از مصاحبه با رسانهها خوداری کنند.
***