مقالات

اخبار مبارزات کارگری و اعتراضات اجتماعی تهیە و تنظیم: هیئت تحریریه

اخبار مبارزات کارگری و اعتراضات اجتماعی
تهیە و تنظیم: هیئت تحریریه

اعتصاب کارگران ایران خودرو در کرمانشاه
روز چهارشنبه ۳۰ آبانماه، کارگران شرکت ایران‌خودرو در شهرستان صحنه استان کرمانشاه دست به اعتصاب زدند و در مقابل مدیریت تجمع کردند. این دومین اعتصاب کارگران این شرکت در ماه های اخیر است. اعتصاب اساسا برای خواست افزایش دستمزد صورت گرفت که مدتهاست وعده آن داده شده بود. پایین بودن دستمزدها و عدم تحقق وعده‌های چندین ماهه مدیریت مبنی بر افزایش دستمزدها دلیل اعتراض کارگران و اعتصاب بود. کارفرما به کارگران وعده دروغ میدهد و در بیانیه های رسمی از افزایش تولید شرکت و میزان فروش میگوید.

اعتصاب کارگران تراکتورسازی تبریز
روز سه شنبه ۲۹ آبانماه، کارگران کارخانه تراکتورسازی تبریز بدلیل دستمزد پائین و خواستهای معوق خود اعتصاب کردند و در مقابل بخش آهنگری این کارخانه تجمع کردند.

اجتماع بزرگ بازنشستگان فرهنگی در تهران
روز چهارشنبه ۳۰ آبانماه، هزاران نفر از بازنشستگان فرهنگی نیمه دوم سال ۱۴۰۰ مقابل مجلس رژیم در بهارستان دست به اجتماع زدند. بازنشستگان فرهنگی به عدم اجرای دستورالعمل اجرایی متناسب‌ سازی حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۰ مبنی بر اعمال ۹۰ درصد از فوق‌العاده رتبه ‌بندی در حقوق بازنشستگی خود اعتراض دارند. قریب ۴۰ ماه از زمان بازنشستگی این فرهنگیان میگذرد اما هنوز حقوق بازنشستگی آنان اصلاح نشده‌است‌. حدو دو هزار نفر از فرهنگیان نیز مقابل پاستور جمع شدند و خواستهای خود را فریاد زدند. در این اجتماعات حدود شش الی هفت هزار نفر شرکت داشتند. از شعارهای این تجمعات از جمله “رتبه و همسان سازی اسیر حقه بازی” بود. همینطور روز سه شنبه ۲۹ آبان، اجتماع اعتراضی بازنشستگان فرهنگی کرمانشاه برگزار شد.

بیانیه شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران
این شورا طی بیانیه ای در محکومیت قربانی‌ شدن دانش‌آموزان تحت فشارهای آموزش ایدئولوژیک در مدارس از جمله نوشت: “در حالی آبان ماه را پشت سر می‌گذاریم، که خبرهای تلخ و جانکاهی از خودکشی دانش‌آموزان به گوش می‌رسد؛ اخباری که عمق فاجعه‌ را در ساختار آموزشی و اجتماعی کشور آشکار می‌کند. از سوی دیگر، خبر جان‌باختن آیناز کریمی، بار دیگر نشان داد که سیاست‌های ایدئولوژیک و سرکوب‌گرانه چگونه می‌تواند نوجوانانی پرامید را به ورطه نابودی بکشاند. مرگ آرزو خاوری و آیناز کریمی، همچون جان‌باختگان وقایع گذشته، نماد قربانی‌شدن آزادی‌خواهان در برابر ساختارهای سرکوبگر است. این بیانیه از جمله تاکید کرده است؛ دانش‌آموزان، هر سرزمینی حق دارند در محیطی عاری از خشونت، تهدید و اجبار، از آموزش رایگان، کیفی و برابر برخوردار باشند. مدارس باید فضایی برای رشد آزادانه‌ی شخصیت و هویت دانش‌آموزان باشند، نه مکان‌هایی برای تربیت انسان‌هایی رام، مطیع و سرکوب‌ شده. هیچ فردی نباید به‌دلیل جنسیت، ملیت یا هویت خود، از حقوق ابتدایی‌اش محروم شود. شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران در پایان خواهان بازخواست و محاکمه‌ تمامی مسئولانی است که با تهدید و فشارهای روانی، جان دانش‌آموزان را به خطر انداخته‌اند و از تمامی نهادهای مستقل صنفی، مدنی و سیاسی خواسته است که منافع عالیه کودکان را در اولویت قرار دهند.

تشکیل مجمع عمومی فرهنگیان اسلام آبادغرب
مجمع عمومی انجمن فرهنگیان شاغل و بازنشسته اسلام‌آباد غرب، در تاریخ ۲۴ آبانماه ۱۴۰۳ در پارک شهرک نیروی انتظامی برگزار شد. در این نشست، پس از بررسی و تصویب مفاد اساسنامه توسط اعضا، انتخابات تعیین هیأت مدیره انجام شد. حضور نماینده شورای هماهنگی به عنوان بازرس انتخابات نشاندهنده اهمیت این رویداد و توجه ویژه به برگزاری آن با اصول شفافیت و دموکراسی بود. مجامع عمومی، فضایی است که در آن اعضا می‌توانند به طور مستقیم در تصمیم‌گیری‌های مهم تشکل خود مشارکت کنند و افراد شایسته را برای نمایندگی انتخاب نمایند. این فرایند، نه‌ تنها به تقویت روحیه مسئولیت‌پذیری میان اعضا کمک می‌کند، بلکه بستری برای ظهور افکار نو، راهکارهای تازه، و ایده‌های خلاقانه فراهم می‌آورد. شورای هماهنگی فرهنگیان، با تبریک به معلمان اسلام‌آباد غرب، بار دیگر بر اهمیت برگزاری مجامع انتخاباتی تأکید دارد. این شورا باور دارد که ایجاد ارتباط مستمر با اعضا و بدنه جامعه فرهنگیان، عاملی کلیدی در موفقیت این انجمن‌هاست. از این رو، شورا با برنامه‌ریزی و تمهیدات لازم، زمینه برگزاری مجامع را فراهم می‌کند تا اعضا بتوانند با نمایندگان واقعی و مورد پذیرش خود در تشکل‌ها به فعالیت‌های صنفی خود ادامه دهند.

اعتصاب و اعتراضات پرستاران و کادر درمان
اعتصاب و اعتراض پرستاران و کادر درمان شیراز ادامه دارد. روز چهارشنبه ۳۰ آبانماه در شانزدهمین روز اعتصاب کادر درمان شیراز، پرستاران این شهر دست به تجمع اعتراضی مقابل استانداری شیراز زدند. همینطور روز یکشنبه ۲۷ آبان در دوازدهمین روز اعتصاب اجتماع اعتراضی برگزار شد. “وعده وعید کافیه، سفره ما خالیه”، “شاغل و بازنشسته علیه ظلم و بیداد اتحاد اتحاد” و “پرستار داد بزن، حقت را فریاد بزن” از شعارهای پرستاران بود. در همین روز در شیراز پرسنل ۱۱۵ دست به تجمع و اعتراض زدند. همینطور روز چهارشنبه ۳۰ آبان در اهواز، پرستاران در اعتراض به عدم توجه مسئولین به خواسته های خود مقابل استانداری خوزستان تجمع کردند. دو هفته بیش روسای هیات مدیره نظام پرستاری خوزستان درخواست جلسه با استاندار جدید استان دادند اما تاکنون ترتیب اثری داده نشده است.

اجتماع کارگران شرکت آپادانا در صومعه سرا
روز چهارشنبه ۳۰ آبان، کارگران شرکت آپادانا در صومعه سرا در اعتراض به دو ماه حقوق معوقه خود و اعمال فشار به کارگران اخراج چند نفر از آنان دست از کار کشیدند و اعتصاب کردند. شرکت آپادانا، (ویتا سابق) تولیدکننده انواع روغن خوراکی است. اعتراض کارگران روز پنجشنبه نیز ادامه داشت.

اعتراض کارگران حمل و نقل جاده ای ایلام
روز چهارشنبه ۳۰ آبان ماه، نیروهای رسمی راهداری و حمل و نقل جاده ای استان ایلام در اعتراض به عدم پرداخت حقوق و خواستهای خود در مقابل درب بازرسی دست به تجمع زدند. در ماه گذشته نیز نیروهای شرکتی این اداره در همین مکان اجتماع اعتراضی برگزار کردند. در حال حاضر کارگران شرکتی و کارگران رسمی نسبت به عدم پرداخت خواستهای خود معترض هستند.

اعتراض مردم منطقه آمل به فعالیت معادن
روز چهارشنبه ۳۰ آبانماه، اهالی روستاهای ییلاقی کهرود، رزان، میانده و ناندل در شهرستان آمل، با تشکیل زنجیره انسانی مجددا به فعالیت معادن در منطقه اعتراض کردند. مردم میگویند فعالیت این معادن با تخریب محیط زیست همراه است و دچار نگرانی شدید هستند. اهالی این روستاها میگویند تداوم فعالیت معادن در این منطقه، بتدریج مازندران را مانند خوزستان از طبیعت سر سبز محروم میکند و عواقب جدی دارد.

سه شنبه های نه به اعدام زندانیان سیاسی
اعضای کارزار سه‌شنبه‌های نه به اعدام، سه‌شنبه ۲۹ آبان در هفته چهل و سوم در ۲۵ زندان مختلف بعنوان اعتراض دست به اعتصاب غذا زدند. زندانیان اعتصابی شامل زندانهای زیر است: زندان اوین (بند زنان، بند ۴ و ۸)، زندان قزلحصار(واحد ۳ و ۴)، زندان مرکزی کرج، زندان تهران بزرگ، زندان اراک، زندان خرم آباد، زندان اسد آباد اصفهان، زندان دستگرد اصفهان، زندان شیبان اهواز، زندان نظام شیراز، زندان بم، زندان کهنوج، زندان مشهد، زندان قائمشهر، زندان لاکان رشت (بند مردان و زنان)، زندان اردبیل، زندان تبریز، زندان ارومیه، زندان سلماس، زندان خوی، زندان نقده، زندان سقز، زندان بانه و زندان مریوان.

اجتماعات شهروندان دارای معلولیت در تهران و یزد
سه شنبه ۲۹ آبان، بخشهائی از شهروندان دارای معلولیت در اعتراض به عدم اجرای ماده ۲۷ قانون حمایت از حقوق معلولان و برای پیگیری خواستهای خود مقابل سازمان برنامه و بودجه در تهران تجمع کردند. معترضان خواستار اجرای کامل قوانین حمایتی و رسیدگی به وضعیت زندگی و حقوق خود شدند. در همین روز تعدادی از معلولان در اعتراض به مشکلات خود و عدم اجرای ماده ۲۷ قانون حمایت از حقوق معلولان، همزمان با تهران، در مقابل اداره مدیریت و برنامه‌ریزی یزد تجمع اعتراضی برگزار کردند.

اجتماع سراسری بازنشستگان مخابرات
روز دوشنبه ۲۸ آبانماه، اجتماعات بازنشستگان مخابرات در اعتراض به ستاد اجرایی و تعاون سپاه (مالکان شرکت مخابرات) در استانها و شهرهای؛ تهران، کرمانشاه، تبریز، اصفهان، فارس، سنندج، بیجار، مریوان، گیلان، زنجان، خوزستان، همدان و آذربایجان غربی برگزار شد. از شعارهای اصلی این اجتماعات از جمله؛ “وزیر بی لیاقت نمیخواهیم”، “ظلم و ستم کافیه، سفره ما خالیه” و “سهامدار عمده – حق ما را خورده” بودند.

اجتماعات اعتراضی بازنشستگان فولاد و نفت
روز یکشنبه ۲۷ آبانماه، بازنشستگان فولاد در اصفهان برای پیگیری حقوق و خواستهای خود در یکشنبه های اعتراضی دست به تجمع زدند. در همین روز در شهرهای اهواز و تهران، کارگران و کارکنان بازنشسته صنایع نفت برای پیگیری خواستهای زمین مانده خود اجتماع کردند.

اجتماعات بازنشستگان تامین اجتماعی
روز یکشنبه ۲۷ آبان، در شهرهای تهران و اهواز و شوش بازنشستگان تامین اجتماعی دست به تجمع و اعتراض زدند. در تهران بازنشستگان در برابر شعبه هفت سازمان تامین اجتماعی تجمع کردند و در اهواز مبادرت به راهپیمائی کردند. شعارهای اهواز از جمله؛ “اختلاس نجومی، فلاکت عمومی”، “گرانی، تورم، بلای جان مردم”، “ننگ ما ننگ ما، صدا و سیمای ما”، “جنگ افروزی کافیه، سفره ما خالیه”، “روسری را رها کن، تورم را مهار کن” و “حسین حسین شعارشون، دروغ و دزدی کارشون” بودند. در شوش در اجتماع و راهپیمایی بازنشستگان تامین اجتماعی از جمله شعارهای؛ “شریفه محمدی آزاد باید گردد”، “اسماعیل گرامی آزاد باید گردد”، “درمان رایگان، حق مسلم ماست”، “از خوزستان تا گیلان، مرگ بر این مدیران” سر دادند و از کارگران‌ اخراجی پارس طبیعت سلولز کاغذ پارس هفت تپه حمایت کردند.

در دفاع از زندانیان تحت اعدام شهرک اکباتان
یکشنبه ۲۷ آبان، کاربران ایرانی شبکه اجتماعی اکس با جمله “من امشب صدای #بچه_های_اکباتان هستم” به صدور حکم اعدام برای جوانان “پرونده اکباتان” اعتراض کردند. کاربران اکس با انتشار متن‌ و تصاویری در حمایت از شش متهم پرونده اکباتان، از مردم دعوت کردند تا به کارزار اعتراض به صدور حکم اعدام برای متهمان این پرونده بپیوندند.

تجمع اعتراضی دستفروشان شهر پرند
روز یکشنبه ۲۷ آبانماه، دستفروشان شهر پرند در اعتراض به اذیت و آزار ماموران قلدر شهرداری و حکم دادستانی که جلوی کسب و کار آنها را گرفته‌ است، دست به تجمع و اعتراض زدند.

اعتراض آهن‌فروشان سیرجان به پلمپ مغازه ها
روز یکشنبه ۲۷ آبانماه، شهرداری سیرجان مغازه های آهن‌فروشان در بلوار نماز را پلمب کرد و عوارض را از ۱۰ میلیون به ۱۷۰ میلیون تبدیل کرد. اهالی این صنف در محوطه‌‌ آهن‌فروشان تجمع کردند. شهرداری برای صنف آهن‌فروشان از ۱۷۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان عوارض برای امسال تعیین کرده است. مبلغ عوارض سال قبل، به طور متوسط ۱۰ میلیون تومان بوده است.

ادعای سخنگوی قوه قضاییه مبنی بر آزادی آهو دریائی
روز سه‌شنبه ۲۹ آبان، اصغر جهانگیر سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی در نشست خبری گفت: “هیچ پرونده‌ای در دستگاه قضایی برای آهو دریایی تشکیل نشده است. او مدعی شد آهو دریایی بیمار است و به خانواده‌اش تحویل داده شده است”. روز ۱۲ آبان‌ماه درمحوطه دانشگاه آزاد آهو دریایی بعد از اعتراض به آزار حراستی ها و اعتراض وی، توسط ماموران امنیتی با خشونت بازداشت شد.

اعتراض رانندگان پخش آرد در تالش گیلان
روز یکشنبه ٢٧ آبان جمعی از رانندگان توزیع آرد در تالش در مقابل شرکت تعاونی روستایی تجمع کردند. این رانندگان به عدم پرداخت چندماهه کرایه‌ها و پایین بودن نرخ آن اعتراض داشتند. رانندگان میگویند کرایه‌ها با سختی کار آنها همخوانی ندارد و برای تأمین هزینه‌های زندگی کافی نیست.

اعتراضی مکرر رانندگان ناوگان عمومی زاهدان
روز یکشنبه ۲۷ آبانماه، رانندگان ناوگان عمومی مسافربری بدنبال مسدود شدن کارت‌های سوخت خود برای چندین بار در مقابل استانداری زاهدان دست به تجمع و اعتراض زدند. این رانندگان در یکماه گذشته برای رفع مسدودیت کارت‌های خود که بدون دلیل مسدود شده‌اند اعتراض کردند اما نتیجه ای نگرفتند. هفته گذشته مسئولین قول رسیدگی دادند اما مثل سایر وعده ها اجرائی نشد.

نگرانی از وضعیت سلامتی ابراهیم مددی
ابراهیم مددی، از اعضای سندیکای کارگران شرکت واحد، که از سال ۱۳۸۴ به دلیل فعالیت در دفاع از حقوق کارگران بارها بازداشت و زندانی شده است، در تاریخ ۲۱ مرداد ۱۴۰۳ مجدداً بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. مددی پیش‌تر به خاطر نقشش در بازگشایی سندیکا با اتهاماتی مانند “تأسیس تشکل غیرقانونی” و “اجتماع و تبانی برای اقدام علیه امنیت ملی” در چندین مرحله مجموعاً به حبس‌های طولانی‌مدت محکوم شده بود. وی با مشکلات جسمی جدی از جمله دیابت، فشار خون و کاهش شنوایی دست‌ و پنجه نرم می‌کند و در شرایط دشوار زندان به سر می‌برد.

مرگ غفار اکبری در بازداشتگاه آگاهی ملکان
بنا به اخبار منتشر شده غفار اکبری، زندانی بازداشتگاه آگاهی ملکان، بر اثر شکنجه شدید جان باخت. گزارش‌ها حاکی از آن است که ماموران ناخن‌های پای او را کشیده و دست و پایش را شکسته بودند. او حدود سه هفته پیش بازداشت شده بود و در بازداشتگاه آگاهی ملکان به شدت شکنجه و سپس به زندان مراغه منتقل شده بود. تجمع خانواده و مردم ملکان مقابل دادگستری این شهرستان برای دومین روز ادامه دارد. همچنین، نیروهای یگان ویژه و لباس شخصی به شهرستان ملکان اعزام شده‌اند.

قتل دو کارگر در سایه فقدان ایمنی کار
در اثر فقدان ایمنی محیط کار و شرایط نامناسب کار، دو کارگر در شیراز و قلعه گنج، حین انجام کار دچار حادثه شدند و جان خود را از دست دادند. رئیس سازمان آتش‌نشانی شیراز در این خصوص اعلام کرد که یک کارگر ۴۰ ساله در یکی از شرکت‌های بتن‌سازی شیراز، به دلیل گیر افتادن در دستگاه بچینگ سیمان، جان باخت. هادی عیدی‌پورافزود: پس از تماس با سامانه ۱۲۵، تیم‌های عملیاتی از ایستگاه‌های هشت و ۲۴ به سرعت به محل حادثه در شهرک گلستان اعزام شدند. علیرغم تلاش‌های آتشنشانان جهت نجات این کارگر، او به دلیل شدت جراحات وارده جان خود را از دست داد. روز چهارشنبه ۲۳ آبانماه، یک کار مقنی در روستای تم چلی شهرستان قلعه گنج جان خود را از دست داد. این کارگر که تبعه کشور افغانستان بوده، بر اثر سقوط در یک چاه کشاورزی جان خود را از دست داده است. پیکر وی توسط امدادگران پس از ساعت ها تلاش از چاه بیرون آورده شد.

***