مصاحبه ها

کمونیست می پرسد از عبداله دارابی وصالح سرداری

کمونیست می پرسد
از عبداله دارابی وصالح سرداری
در مورد تحولات ترکیه ومذاکرات احتمالی با پ ک ک
کمونیست:در طی دو ماه اخیرخبر مذاکرات احتمالی دولت اردوغان با مسئولین پ ک ک و مشخصا عبداله اوجالان را شنیدیم. چه عوامل و رویدادی میتواند در احتمال شروع پروسه این مذاکرات تأثیرگذار باشد؟
عبداله دارابی :این اولین بار نیست که مذاکره بین دولت ترکیه و جریان پ ک ک، صورت میگیرد. در سال ۲۰۱۳میلادی هم در شرایط و اوضاع و احوال دیگری مذاکره بین طرفین بوقوع پیوست ولی در نهایت به نتیجه خاصی دست نیافت و بهم خورد. ولی اینبار بخاطر شرایط بسیارحاد و بحرانی منطقه، احتمال از سرگیری مذاکرات و به فرجام رسیدن آن برای طرفین درگیر محتمل تر به نظر میآید چون اوضاع منطقه به کلی دست خوش تغییر و تحولات جدیدی است و میرود تا با تدوام جنگ بین دولت راستگرا و تروریست اسرائیل از یکسو، و تروریسم اسلامی به سرکردگی رژیم جمهوری اسلامی و محور مقامت اش در لبنان و فلسطین، سوریه، عراق، و یمن، که خود را به مساله مردم فلسطین آویزان کرده اند، تغییرات قابل توجهی در سطح منطقه در شرف وقوع است، که در زیر به نکاتی از آن می پردازم.
عوامل مهیا کردن مذاکره بین دولت فاشسیتی ترکیه، و جریان پ ک ک، از جمله اوجالان، بر سر حل و فصل کردن مساله کرد در آن کشورکه به تأثیر از این رویداد منطقه ای در حال زمزمه کردن است ، کم نیستند. ولی من بسهم خود فوکوس اصلی و اساسی رو جنگ تروریستیی یک سال اخیر بین دولتهای دست راستی نتانیاهو و جمهوری اسلامی ایران و نیرو های محور مقاومت آن قرار میدهم که فرا تر از بقیه عوامل دیگر در این زمینه تأثیر بوده و هست و فضای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کل کشورهای منطقه و به نحوی جهان سرمایه داری را تحت تأثیر خود قرار داده و میرود تا در پس آن معادلات تا کنونی بین دولتها ها را نیز دست خوش تغییر و تحولات جدید و جدی تری قرار دهد.
به همین خاطر، اگر این روند بر همین منوال پیش برود بی تردید دولت فاشیست ترکیه و پ ک ک هم از تأثیرات و ترکشهای آن بی نصیب و بی امان باقی نخواهد ماند و باید بیدرنگ فکری بحال خود بکنند تا از قافله جا نمانند. مضافا بر آن، بحران اقتصادی موجود در ترکیه، چنان روی اقتدارحکمرانی دولت و حزب آکپارتی، تأثیر گذاشته است که در انتخابات بعدی، اردوغان قادر نخواهد بود براحتی گذشته پست ریاست جمهوری دور آتی را مجددا کسب کند. در نتیجه هم اکنون سران ریز و درشت حزب آکپارتی به این امر واقف هستند که از دست یابی به حکمرانی دور آتی انتخابات در ترکیه شکست خواهند خورد. با توجه به آن، از هم اکنون به فکر این افتاده اند که مساله آشتی بین خود و احزاب ناسیونالیست کرد ترکیه را به عنوان یک کارت برنده رو میز شان قرار دهند و بدینوسیله این غده سرطانی دیرینه شوونیست های ترک را که بر یقه خود حک کرده اند، از خود بزدایند و با جرح و تعدیل دادن آن، آشتی و همزیستی با پ ک ک و جریانات کرد مشابه آنرا تحت نام« رفع ستم بر مردم کرد در ترکیه»، که در اساس یک خواست ابتدایی و حقوقی بورژوایی است، جایگزین آن قرار دهند.
تاریخ تا کنون نشان داده است که اجرای چنین کاری از هیچ حکومت شوونیستی بر نمی آید، ولی جبر تاریخ نشان داده است که چنین کاری ممکن و اجتناب ناپذیر است. به شرطیکه طرف مقابل آنها یعنی احزاب ناسیونالیست کرد و جریانات متمایل به آن نیز، از سیاست دنباله روی از دول ستمگر منطقه با هدف تیولداری در بارگاه آنها دست بردارند و شرایط بوجود آمده کنونی را مغتنم شمارند و در اینمورد خاص با مردم متمدن کرد در کردستان ترکیه همراه شوند. چون اوضاع منطقه چنان خطیر است که عدول از آن برای مردم ایکه خواهان زندگی آزاد و برابر و مرفه هستند، قابل بخشش نیست.
چنانکه بالا اشاره کردم، جبر تاریخ و خطیر بودن اوضاع منطقه قابل انکار نیست، و علیرغم میل شوونیستها و ناسیونالستها ها تغییرات قابل توجهی در راه است که یکی از آنها مساله کرد در ترکیه است اگر بدون فوت وقت بدرست رو آن فوکوس شود، میتوان زمزمه های تعدیل کنونی سیاست دولت ترکیه درقبال مساله کرد، که اینروزها برای اولین بار در این شکل عریان از زبان اردوغان جاری شده را میتوان به نفع مردم کرد در ترکیه، بکار گرفت. و بدینوسیله این جبر تاریخی دست ساز شوونیسم ترک و پ ک ک تیولدار را به نفع مردم کورد و ترک در ترکیه، رقم زد و بمثابه یک گام مثبت آنرا در جهت ایجاد یک جامعه مدنی در آینده نه چندان دور در کردستان ترکیه به آن نگاه کرد.
طبق گفتار و نوشتار های تا کنونی هر دو طرف درگیر(اردوغان و اوجلان و و مقامات باغچلی و دم پارتی و…)، آمادگی و استقبال برای حل و فصل این معضل دیرینه و بسیار دشوار درخور توجه است. چون اوضاع منطقه حکایت از آن دارد که دست اندرکاران هر دو طرف دعوا باید سریع بجنبند و موانع سر راه خود را یکی پس از دیگری برطرف سازند و بدینوسیله راه را برای اجرای وعده و عید خود فراهم سازند. اگر نه پیامد های ناشی از بحران منطقه ای دیر یا زود یقه هر دوی آنها را چنان خواهد گرفت که راه برون رفت از آنرا برایشان ده چندان سخت خواهد کرد. چون عاملین اجرایی هر دو طرف به حل سیاسی این معضل پی برده اند و میدانند اگر سریع نجنبند موانع تا کنونی پیشاروی آنها نه تنها حل نخواهد شد بلکه اقتدار تا کنونی هر یک از آنها را بسرعت تضعیف و منزوی خواهد کرد.
از نظر ما حزب کمونیست کارگری ـ حکمتیست، رفع هر گونه ستم و تبعیض بلحاظ اصولی استقرار سوسیالیسم است. ولی در غیاب آن میپذیریم که مبارزه برای رفع هر گونه ستم و بیعدالتی بر مردم کرد در هر چهار بخش کردستان، حق مسلم و بی چون و چرای آنها محسوب میشود. و حق دارند زیر سلطه فاشیستی هیچیک از دولتهای منطقه، و همچنین زیر بار سلطه هیچیک از احزاب ناسیونالیست و عشیرتی کرد، نروند و به آن تن در ندهند. مردم کرد حق دارند طی رفراندم های آزاد در باره جدایی و یا ماندن در چوارچوب کشور خود تصمیم بگیرند وبه آن رای بدهند. حمایت و پشتیبانی ما از چنین تلاش هایی، یک امر مبارزاتی و کمونیستی ما محسوب میشود.
كمونيست : پ . ك . ك روابط خوبی با جمهوری اسلامی دارد. صلح احتمالی دولت اردوغان با اين جريان چه تأثيری بر روی روابط ايران با پ ك. ك خواهد داشت؟ ايا انفجار اخیر در انکارا ميتواند مانعی برای مذاکره و طرح صلح احتمالی باشد؟
صالح سرداری:قبل از اینکه به جواب سوْال شما در مورد رابطه پ ك ك و جمهوري اسلامی بپردازم، اشاره بكنم در حال حاضر مذاكره ميان دولت تركيه و پ ك ك در كار نيست. دولت باغچلی كه يكی از فاشيست های همپيمان اردوغان است هفته قبل در پارلمان تركيه با پارلمانتارهای دم پارتی كه اپوزیسیون اردوغان و دولت وی هستند و از مناطق كردنشين ميباشند دست داد و گفت بگذاريد اوجالان اينجا بيايد و پ ك ك را منحل كند. همچنين اردوغان هم از اين گفته باغچلی استقبال كرد.
دو هفته قبل به عمر اوجلان برادرزاده اوجلان كه عضو پارلمان هم هست اجازه دادند عبدالله اوجلان را بعد از چند سال در زندان امرالی ملاقات كند. ظاهرا اوجلان قول داده كه اگر آزاد شود ميتواند برای ايجاد صلح و آشتی و پايان دادن به خشونت ودرگيری های چندین ساله نقش مهمی ایفا کند.
هفته گذشته و بعد از علنی شدن اين مباحث پ ك ك در آنکارا دست به عمليات انفجاری زد و دولت تركيه هم در مقابل با بيرحمی و شقاوت هميشگی، كردستان سوريه را بمباران كرد و تلفات انسانی زيادی به این مناطق و ساکنان آن وارد کرد و همزماپ مقرات و پايگاههای پ ك ك را هم زير آتش گرفت. امروز هم اردوغان اعلام كرد تلاش ها را برای حل اين مشكل وخاتمه دادن به آن ادامه خواهند داد.
اگر اين پروژه ادامه داشته باشد و وارد مذاكره بشوند و به نتيجه برسند كه از نظر من بعيد بنظر ميرسد آنوقت ميشود به مناسبات جمهوری اسلامی و پ ك ك پرداخت. همانطوريكه شما هم به آن اشاره كردید جمهوری اسلامی و پ ك ك مناسبات نزديكی باهم دارند. جمهوری اسلامی به اعضا و كادرهای پ ك ك اجازه داده كه به شهرهای ايران رفت و آمد كنند. زخمیها و مجروحین این جریان در بيمارستانهای ايران مداوا ميشوند. از جمهوری اسلامي در مواردی دفاع كردند. در سوم اسفند چندین سال پیش عليه دستگيری عبدالله اوجلان که طی يك توطئه بين المللی دستگیر و به ترکیه برگردانده شد جوانان شهرهای مختلف كردستان از جمله سنندج تظاهراتی عليه دستگيری وی برگزار شد. پ ك ك رسما از تلويزيون رسمی خود علیه این اعتراضات و جوانان معترض به این مسئله اعلاميه صادر كرد و آنان را عامل امپرياليسم خواند. پژاك كه شاخه ايرانی پ ك ك میباشد از سال ٢٠١١ با جمهوري اسلامی اعلام آتش بس کرده.
مناسبات پ ك ك با جمهوری اسلامی در دل تغيير و تحولاتی كه احتمالا در خاورميانه رخ میدهد می‌تواند قابل توضيح باشد. اینکه چه تغييراتی در خاورميانه و جغرافيای سياسی اين منطقه پيش بيايد، دولت ها و احزاب و جريانات دخيل در کجای اين تحولات قرار ميگيرند، عاقبت جنگ دولت تروريستی اسرائيل و امريكا، با جمهوری اسلامی و نيروهای نيابتیش و نتيجه آن ميتواند بر بسیاری از روندها، مناسبات، دوستی ها و دشمنی ها تاثير بگذارد. اگر خلاصه کنم منطقه به احتمال زياد دستخوش تحولاتی خواهد شد كه نمیتوان از الان در مورد آن بطور قطعی اظهار نظر كرد. رابطه پ ك ك و جمهوری اسلامی هم در آینده تابعی از اين تغيير و تحولات خواهد بود.
در مورد بخش دوم سوال شما كه ايا عمليات انتحاری پ ك ك در يكی از مراكز مهم نظامی و تسليحای تركيه ميتواند بر طرح روند اين بحث و مذاكره تاثير بگذارد، من فكر ميكنم اگر تركيه واقعا بخواهد وارد مذاكره با جریان پ ك ك بشود چنين عملياتی نميتواند باعث اخلال شود. بعد از اين عمليات ارتش تركيه فورا بشدت مناطق و پايگاههای پ ك ك و پ ی د در كردستان تركيه را بمباران كرد و علیرغم تلفات انسانی و اقتصادی زيادی که ببار آورد همين امروز اردوغان مجددا در مورد اين پروسه حرف زد و اعلام کرد كه بايد اين مشكل را حل كرد. هميشه در جريان مذاكره و گفتگو طرفين بخاطر بدست آوردن امتيازات بیشتر به نفع خود در حین مذاکره تند تر از هميشه عليه يكدیگر دست به خشونت زده و در پروسه مذاکره از این نوع عملیات بعنوان برگ برنده استفاده کردند، این عملیات هم از همین دست و به جهت گرفتن امتیاز در حین مذاکره و گفتگو است در نتیجه تاثیر جدی بر پروسه شروع گفتگوها نخواهد داشت.