لایحه عفاف و حجاب تعجیل در تصویب، وحشت از اجرا!
ملکه عزتی
بیش از یک ماه است سه قوه حکومتی در رابطه با لایحه ای به نام حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب که اختصارا لایحه حجاب و عفاف نام گرفته علیه همدیگر شاخ و شانه میکشند و رجزخوانی میکنند.
این لایحه ۵ فصلی و ۷۲ ماده ای در مجلس حکومتی به تصویب رسیده که در ۴۵سال گذشته مدعی بوده مردم خواهان زندگی بر مبنای قوانین دینی هستند و این شیوه زندگی را آزادانه و بدون سرکوب و خشونت انتخاب کردند! ۷۲ ماده فقط جهت دخالت دادن همه ارگانهای سرکوب و بسیج مزدوران لات و لمپن حکومتی و قانونی کردن فشار و تهدید بیشترعلیه زنان و انتخاب شخصی نیمی از جامعه.
بعد از چهار و نیم دهه سرکوب، اعدام، خشونت و کنترل زندگی خصوصی انسانها و به گلوله بستن هر صدای مخالفی امروز با لایحه ای سرگردان در راهروهای دولت و مجلس روبرو هستند که قرار است زندگی انسانها را بر اساس “فرهنگ دینی” متعالی کند اما مهم ترین عنصر گسترش تعالی دینی و فرهنگ اسلامی در این لایحه جریمه های سرسام آور مالی و فشار و سرکوب همه جانبه در عرصه عمومی و خصوصی زندگی مردمی است که یک تلنگر کوچک هم میتواند باعث انفجار عمومی علیه کل دستگاه حکومت شود.
درهمه این سالها که جامعه در اسارت عده ای قاتل و آدمکش بوده در بیرون مرزها در بوق و کرنا کردند که الگوی زنان در ایران فاطمه و زینب و … است و حکومت هم تلاش دارد همه فاکتورهای موجود در این “انتخاب” را برای تسهیل این خواسته فراهم کند. بیشرمانه ترین ادعایی که مردم در طول این سالها در هر جا و هر زمانی که ممکن بود علیه آن ایستادند و انجا که توازن قوا ممکن شد با اعتراضات عظیم خیابانی به آن جواب دندان شکنی دادند و رودرروی حاکمیت با تمام توان فریاد زدند حکومت اسلامی نمیخوایم، نمیخوایم.
امروز و بعداز نزدیک به نیم قرن در عجز و ناتوانی خارج از تصور میبینند نه تنها موفق نشدند فرهنگ دینی مورد ادعایشان را در میان مردم معترض در جامعه اشاعه دهند بلکه در مقابل موجی از تنفر و خشم اکثریت جامعه روبرو هستند. شکست جمهوری اسلامی در عرصه بین المللی و ناتوانی درحل معضلات متعدد داخلی حتی در جوک و شوخی روزانه مردم بازتاب دارد. میگویند همه با هم لباسهایمان را اتو بزنیم دولت فرومیپاشد! اشاره است به معضل برق و انرژی که این روزها مردم را بشدت خشمگین کرده!
و اما لایحه عفاف و حجاب که به معضل سه قوه تبدیل شده چه میگوید و چطور میخواهد “بنیان خانواده” را متحول کند؟
روزی که سران قاتل این حکومت با ضرب و شتم و تهدید به اخراج در دانشگاه و ادارات حجاب اسلامی را بر سر زنان کردند یک هدف مشخص داشتند. بلند کردن بیرق اسلام سیاسی که حجاب یکی از مهمترین نمادهای روبه بیرون آن بود. حجاب برای این حکومت تنها یک تکه پارچه بر سر زنان نبود، موازین و معیارهایی باید رعایت میشد که نشانگر مبانی فکری و ایدئولوژی حکومت بودند. نمادی که نشان دهد این سیستم در همه رده های زندگی خصوصی و عمومی کل جامعه و خصوصا درعرصه زنان یک سیاست و نگرش قوی ضد زن را با خود یدک میکشد و قصد نهادینه کردن آن را دارد. در مقابل زنان هم قدم به قدم در مقابل این سیاست ایستادند و جمهوری اسلامی هیچ زمانی موفق نشد بطور کامل این سیاست را اجرا و پیاده کند. سرپیچی کردن از قوانین حکومت اسلامی همیشه بخشی از زندگی مردم بوده، از ماهواره تا نوع لباس و رنگ و شادی های گاه به گاه مردم همواره در تقابل با قوانین عصرحجری حکومت ایستاده اند و هزینه آن را هم پرداخت کردند. ۷۲ ماده این لایحه توسط یکی از منفورترین و مرتجع ترین عناصرضد زن حکومتی به نام مرتضی آقا تهرانی رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس تنظیم شده و با تعجیل مهر تصویب خورد. اما دولت این حکومت جرات ابلاغ آن را ندارد! قدرت مردم را شناخته اند، لمس کرده اند و میدانند در مقابل خروش مردمی که ۴۵ سال است زیر بار فقر و فلاکت زندگی کرده اند دوام نخواهند آورد. مجلس به تصویب رسانده که قافیه را نبازد دولت ابلاغ نمیکند چون جرات ابلاغ را ندارد، میگویند میترسیم این لایحه خلاف آنچه که هدف و منظوراصلی است عمل کند! این عملا بیان در لفافه «با اعتراضات عظیم جامعه روبرو میشویم است» این بیان ناتوانی کل دستگاههای حکومتی از مجلس و دولت و قوه قضاییه است. این بیان درماندگی مهره شارلاتانی به نام رئیس جمهورو دولتی است که از فرط بی افقی و سراسیمگی هر روز تاریخ ابلاغ این ننگ نامه را به تعویق میندازد.
خارج از اینکه در هر ۷۲ ماده این لایحه ضدیت با زنان وآپارتاید جنسی بطرز چندش آوری موج میزند، اما همزمان این لایحه اثبات شکست همه سیاستهایی است که در طی ۴۵ سال در دولتهای مختلف هم تصویب و هم اجرا و ابلاغ شده. همه مواد مندرج در این لایحه ادامه سیاست های عهد عتیقی جداسازی بر اساس جنسیت در طول حیات جمهوری اسلامی از مدارس و دانشگاه تا اتوبوس و پارک و امکان تفریحی است. نزدیک به نیم قرن است این سیاستها در جامعه جاری است و مردم به این قوانین نه تنها وقعی نگذاشتند بلکه علیه آنها اعتراض علنی کردند. روسری آتش زدند، عمامه پراندند و کلیت این نظام و قوانینش را به چالش کشیدند. تمام محتوای این لایحه در طول این سالها چه با تصویب چه بی تصویب روزانه برای زنان مزاحمت ایجاد کرده، مورد خشونت و توهین قرار داده اما زنان تن ندادند. کنسرت برگزار میکنند، درامکان عمومی بدون حجاب حضور دارند، در مقابل تذکر گشت ارشاد و جانیان ضد زن شجاعانه و بی پرواتر از همیشه میایستند و کل بنیادهای اقتدار این حکومت را به چالش میکشند. سران جانی حکومت ادعا میکنند اجازه نمیدهیم برهنگی در جامعه به نرم تبدیل شود از حریم خانواده حفاظت میکنیم، مردم از ما میخواهند جلو ناهنجاری های اجتماعی بیایستیم. روشن است این کف چرانی ها حتی در میان محافل نزدیک به حکومت هم خریداری ندارد. همه میدانند سبک زندگی مردم در جامعه چند صد سال نوری با خواست و خیالبافی های این دایناسورها فاصله دارد. فاصله و تفاوت عمیق نگاه مردم و حاکمیت دیگر بر خودی های حکومتی هم پوشیده نیست. زبان تعدادی هم به انتقاد باز شده، میگویند اگر در سیاستهای حاکم و قوانین موجود تعدیلی ایجاد نشود همه بر باد رفته ایم.
برای ما و همه کسانی که سابقه بیش از ۴ دهه مبارزه علیه کلیت این حکومت را در تاریخ خود دارند پر واضح است که قوانین مندرج در لایحه سرگردان حجاب و عفاف در راهروهای دولت و مجلس حاوی هیچ بندی نیست که حکومت تا به امروز اجرا نکرده باشد. همه این راهها را رفتند و هر نوع سرکوب و خشونتی را که میتوان تصور کرد علیه زنان اعمال کردند. گرچه امروز با اهن و تلپ این لایحه را به مثابه “تحکیم بنیاد خانواده” در بوق و کرنا کردند از بندهای جدید این لایحه تصویب جریمه های سرسام آورنقدی و کسب درآمد ازاین طریق است و بند دیگر مکتوب کردن جدایی سازی جنسیتی است. همانطور که بیماران واگیردار را از دیگر بیماران جدا میسازند جمهوری اسلامی هم ازحضور زنان در پارکها و امکان تفریحی و گردشگری که برای مردان در نظر گرفته شده ممانعت میکند. همه هنر جمهوری اسلامی بعداز این همه سال کماکان کپی خط خورده ۴۰ سال پیش است که در مصاف با زنان و مردان آزادیخواه مجبور به عقب نشینی شده. آنچه که این لایحه میگوید ادامه سیاست سرکوب و ایجاد رعب و وحشت همیشگی و امتحان پس داده گذشته است که یکبار دیگر در مقابل عصیان زنان علیه حکومت دوباره امتحان میشود و حکومت دراجرای آن ید طولانی دارد. جمهوری اسلامی و نهادهای سرکوب هیچ زمانی بدون اعمال خشونت وحشیانه قادر به پیشبرد هیچ پروژه و مصوبه ای نبودند. از روزه و نماز باشلاق، تا افزایش جمعیت با فشار بر زنان و انتخابات با ترفند و تطمیع و تقلب همه نمونه های بکارگیری روشهای متداول در جمهوری اسلامی است.
جنگ و جدال مجلس و دولت بر سر ابلاغ و اجرای این لایحه به کجا میکشد فعلا معلوم نیست. احتمالا با جرح و تعدیل هایی دولت ابلاغیه بدهد یا فعلا آن را مسکوت بگذارند تا شاید فرجی شود و گشایشی در کلاف سردرگم حاکمیت پیش بیاید. برای مردم اما سرنوشت این لایحه ازهمان زمان تصویب معلوم بود ایستادن در برابر باجگیری حکومت و تسلیم نشدن در مقابل یک دور دیگر از فشار و سرکوب وحشیانه و ادامه روندی که از خیزش انقلابی ۱۴۰۱ تا به امروز سیر تغییر و تحول عظیمی را در جامعه رقم زده.
جنگ مابین مردم محروم جامعه با کل این حاکمیت به قدمت قدرتگیری جمهوری اسلامی از ابتدا تا امروزاست. اما علیرغم سرکوب و وحشیگری مداوم، جمهوری اسلامی یک روز را بدون مواجه با چالش های جدی از طرف مردم معترض از سر نگذرانده، این واقعیت را خود رژیم اسلامی بیش از هر کسی میشناسد و تجربه کرده. از همین رو است که پزشکیان و دولتش از طرف مجلس و بقیه عوامل حکومتی تحت فشار جدی برای ابلاغ این لایحه قرار نمیگیرند، هر چند رسانه های حکومتی آتش این جنگ زرگری را رو به جامعه مدام باد میزنند. این لایحه ابلاغ شود یا در آرشیوهای عریض و طویل مجلس و دولت خاک بخورد در برای مردمی که خواهان سرنگونی کل این حکومت هستند فرق چندانی ندارد، الترناتیو موجود مبارزه و تن ندادن به قوانین ضد انسانی و ضد زن موجود است.
این حکومت چه با ریسک قبول ابلاغ لایحه حجاب و عفاف چه با اتو زدن همزمان مردم در یک روز چنان مستاصل و دستپاچه خواهد شد که یک حرکت همبسته و متحدانه بنیاد آن را درهم خواهد شکست. در مقابل این حجم از نابرابری اقتصادی و بیحقوقی اجتماعی، حرف آخر را مردم رنجدیده و محرومی خواهند زد که دهها سال زیر بار یک سیستم بنا شده بر سرکوب برای برخورداری از شادی و رفاه خوشبختی و یک زندگی شایسته انسانی هر روز درعرصه های متعددی مبارزه کردند و هنوز هم حضور خود را روزانه به حکومت اعلام میکنند!
ملکه عزتی
۱۹ دسامبر ۲۰۲۴