کنفرانس اول کادرهاى حزب حکمتيست کنگره های حزب

مصوبات کنگره ها : اصول سازمانى حزب کمونيست کارگرى- حکمتيست مصوب کنفرانس اول کادرها – ۲۰ شهريور ۱۳۸۳ – ۱۰ سپتامبر ۲۰۰۴

اصول سازمانى حزب کمونيست کارگرى- حکمتيست

مصوب کنفرانس اول کادرها – ۲۰ شهريور

مقدمه: اصول سازمانى حزب کمونيست کارگرى- حکمتيست ، آن اصول کلى اى است که مقررات اساسنامه اى و موازين تشکيلاتى حزب بر آنها متکى است. اساسنامه حزب کمونيست کارگرى در هر مقطع مرکب است از اين سند و مجموعه آئين نامه هاى اجرايى و مقررات و موازينى که کنگره و يا کميته مرکزى حزب بر مبناى اين اصول در قلمروهاى مشخص تر فعاليت حزبى تصويب ميکند. اين مقررات و آئين نامه ها نميتوانند و نبايد ناقض اصول مندرج در اين سند باشند.

***

 

اصول سازمانى حزب کمونيست کارگرى- حکمتيست

١- حزب کمونيست کارگرى – حکمتيست يک سازمان انقلابى مارکسيستى است که براى متشکل کردن و هدايت طبقه کارگر براى تحقق انقلاب کمونيستى تشکيل شده است. اهداف حزب کمونيست کارگرى-حکمتيست در برنامه اين حزب بيان شده است.

 

٢- حزب کمونيست کارگرى – حکمتيست ظرفى براى اتحاد و فعاليت کارگران کمونيست و همه مبارزين راه انقلاب کمونيستى طبقه کارگر است. عضويت در حزب کمونيست کارگرى – حکمتيست امرى داوطلبانه است. هرکس که خود را کمونيست و در اهداف اجتماعى حزب شريک بداند و آماده باشد براى تحقق اين اهداف در چهارچوب حزب کمونيست کارگرى – حکمتيست به فعاليت متشکل بپردازد، ميتواند به عضويت حزب درآيد. کناره گيرى و خروج از حزب نيز امرى آزاد و داوطلبانه است.

 

٣- عضويت در حزب هيچيک از حقوق و آزاديهاى فردى و مدنى اعضاء را محدود و مشروط نميکند. به همين ترتيب، عضويت در حزب تحت هيچ شرايطى مايه هيچ نوع برترى و امتيازى نسبت به ساير مردم نيست.

٤

– کادر به عضوى از حزب اطلاق ميشود که چه از طريق انتخابات و چه با انتصاب، مسئوليت سازماندهى و هدايت فعاليت حزب در حيطه معينى را عهده دار ميشود. فعاليت بعنوان کادر مستلزم پذيرش موازين و ديسيپلين متناظر با مسئوليت حزبى اى است که فرد بر عهده ميگيرد. اين موازين و ديسيپلين ممکن است تعهدات بيشتر و تبعيت از انضباط محکم ترى را، در قياس با موازين عمومى ناظر بر حقوق و وظايف اعضاء بطور کلى، بر عهده افراد بگذارد. موازين ناظر بر فعاليت بعنوان کادر حزب در مقررات ويژه فعاليت هر ارگان و نيز در اسنادى که انتظارات عمومى حزب از کادرها را بيان ميکنند قيد ميشود.

 

٥- حزب کمونيست کارگرى-حکمتيست تشکلى براى سازماندهى و هدايت يک مبارزه اجتماعى توسط خود طبقه کارگر است و مشخصات سازمانى آن از اين هدف اساسى تبعيت ميکند. ساختمان و موازين سازمانى حزب کمونيست کارگرى چنان است که پيوستن هرچه وسيعتر پيشروان کمونيست طبقه کارگر و فعاليت ادامه کار آنها در حزب را تسهيل و تضمين ميکند.

 

٦- سلول پايه حزب کمونيست کارگرى، حوزه اعضاء است که در محيط زيست و کار کارگران تشکيل ميشود. سلسله مراتب ستونى حزب را يک سازمان هرمى متشکل از کميته هاى محلى حزبى ميسازد که هر يک پيشبرد و هدايت فعاليت حزب در محدوده زيستى – جغرافيايى معينى را برعهده دارد. اهم اين کميته ها عبارتند از کميته محل، کميته شهر و کميته منطقه. کميته مرکزى در راس اين هرم تشکيلاتى قرار دارد و کل فعاليت حزب را در مقياس سراسرى سازماندهى و هدايت ميکند.

 

٧- علاوه بر سازمان هرمى و ستونى، حزب کمونيست کارگرى – حکمتيست بسته به نياز، مجموعه اى از ارگانها و سازمانهاى تخصصى و نهادهاى ستادى نظير نشريات، نهادهاى تبليغى و آموزشى، واحدها و شبکه هاى ارتباطى و غيره ايجاد ميکند که زير نظر کميته هاى تشکيلاتى ذيربط فعاليت ميکنند.

 

٨- حزب کمونيست کارگرى – حکمتيست براى گسترش نفوذ خود در تشکلهاى غير حزبى، اعم از کارگرى و غير کارگرى، و براى ناظر کردن سياستهاى خويش بر حرکت اين تشکلها و يا کسب رهبرى در آنها تلاش ميکند. حزب کمونيست کارگرى هرجا لازم بداند خود مبتکر ايجاد چنين تشکلهائى خواهد بود. اعضاء حزب در هر تشکل غير حزبى بصورت يک جناح و فراکسيون متشکل عمل ميکنند.

 

٩- حزب کمونيست کارگرى – حکمتيست موظف به دخالت و ايفاى نقش پيشرو در کليه ابعاد مبارزه طبقاتى و متشکل کردن جريان کمونيستى در درون طبقه کارگر تحت کليه شرايط اجتماعى و سياسى است. از اينرو حزب بر مبناى اين استخوان بندى پايه، در هر مقطع و تحت هر شرايط چنان آرايش تشکيلاتى اى بخود ميگيرد که بتواند پاسخگوى نيازهاى مشخص مبارزه طبقاتى در هر دوره باشد. نيازهاى فعاليت علنى و قانونى و فعاليت مخفى و زير زمينى، فعاليت سياسى يا نظامى، فعاليت در دوره هاى رکود يا اعتلاى سياسى، فعاليت در شرايط وجود و يا عدم وجود تشکلهاى توده اى کارگرى و غيره، هر يک بر خصوصيات سازمانى حزب کمونيست کارگرى و نوع ارگانها و نهادهاى تشکيلاتى اى که توسط حزب ايجاد ميگردد تاثير ميگذارد.

 

١٠- کنگره حزب عالى ترين ارگان رهبرى حزب است که هر دو سال حداقل يکبار تشکيل ميشود. کنگره از نمايندگان سازمانهاى حزبى تشکيل ميشود که به راى مستقيم اعضاى اين سازمانها انتخاب شده اند. عالى ترين ارگان رهبرى حزب در فاصله دو کنگره کميته مرکزى است که اعضاى آن در هر کنگره انتخاب ميشوند.

 

١١- کليه کميته هاى حزبى در سلسله مراتب ستونى تشکيلات انتخابى هستند.

 

١٢- در سلسله مراتب تشکيلات، اصل بر تبعيت هر کميته از مصوبات کميته بالاتر و تبعيت همه کميته ها از مصوبات کميته مرکزى است.

 

١٣- همفکرى در تعيين هدف مشترک و همگامى در مبارزه عملى براى تحقق آن، اصل اساسى در مناسبات داخلى حزب کمونيست کارگرى است. گسترده ترين تبادل نظر و همفکرى و بيشترين فرجه براى طرح آراء و نظرات مختلف افراد در جريان تصميم گيرى در سطوح گوناگون، در کنار اکيدترين انضباط و همگامى و يکپارچگى عملى در پيشبرد سياستها و اقدامات مصوب، ارکان تفکيک ناپذير مناسبات درونى حزب کمونيست کارگرى را تشکيل ميدهند.

 

١٤- انضباط محکم تشکيلاتى شرط لازم ادامه کارى و پيشروى يک حزب انقلابى کارگرى در شرايط نامساعد و محدود کننده موجود حتى در ليبرال ترين کشورهاست. انضباط حاکم بر حزب کمونيست کارگرى يک انضباط متکى بر آگاهى اعضاء بر ضروريات عملى مبارزه کمونيستى و شرايط فعاليت حزب است. ديسيپلين حزبى در درجه اول تابعى از انسجام سياسى و معنوى حزب و پختگى و هوشيارى اعضاء و فعالين آن است. حزب کمونيست کارگرى ضمن تلاش دائمى براى آموزش اين ديسيپلين و تقويت اين آگاهى و هوشيارى در ميان اعضاء و فعالين خود، با موارد تخطى از ديسيپلين حزبى با اقدامات انضباطى معينى برخورد ميکند. تذکر رسمى، خفيف ترين و اخراج (سلب عضويت)، شديد ترين اقدام انضباطى در حزب کمونيست کارگرى است.

 

١٥- مبناى تعيين وظايف و مسئوليتهاى حزبى هر فرد آمادگى و انتخاب آگاهانه خود او است. هيچيک از اعضاى حزب به اجبار و برخلاف تمايل خود به انجام هيچ وظيفه و يا قبول هيچ ماموريت و مسئوليتى موظف نميشود. در عين حال پذيرش هر مسئوليت تشکيلاتى و حضور در هر ارگان حزبى به معناى اعلام آمادگى آگاهانه فرد براى قبول وظايف، نرم ها و ديسيپلين و موازين تشکيلاتى ويژه آن پست يا ارگان است.

 

١٦- حزب کمونيست کارگرى – حکمتيست در زندگى خصوصى اعضاى خويش کنکاش نميکند. اين حق همواره براى حزب محفوظ است که هرجا رفتار و عملکرد اعضاى حزب در زندگى اجتماعى ناقض پرنسيپ هاى حزب باشد اقدامات انضباطى لازم، تا حد سلب عضويت فرد، را معمول دارد.

 

***

 متمم اصول سازمانى حزب كمونيست كارگرى ايران – حكمتيست

مصوب دفتر سياسى ۲۰ بهمن ۱۳۸۳ – ۸ فوريه ۲۰۰۵

 

مقدمه: اين متمم، همچون اصول سازمانى حزب، آن اصول کلى اى است که مقررات اساسنامه اى و موازين تشکيلاتى حزب بر آنها متکى است. مجموعه آئين نامه هاى اجرايى و مقررات و موازينى که کنگره، کميته مرکزى يا هر ارگان ديگرى كه وضع ميكنند نميتوانند و نبايد ناقض اصول مندرج در اين سند باشند.

 

۱ – حزب كمونيست كارگرى ايران – حكمتيست يك حزب سياسى است. مبناى وحدت در آن اتحاد دراهداف اجتماعى اعلام شده در بيانيه تاسيس و برنامه حزب و همچنين وحدت اراده وعمل يکپارچه حزب در اجراى سياست هاى مصوب نهادهاى رسمى حزب است. حزب کمونيست کارگرى بيشترين فرجه براى طرح نظرات مختلف و متعدد در چهارچوب عمومى جنبش کمونيست کارگرى را تضمين ميکند. 

 

۲- اکثريت و اقليت در حزب بطور متعارف، به وجود اکثريت يا اقليت در تصويب يک قرار يا قطعنامه معين اطلاق ميشود. چنين اکثريت و اقليتى مبناى هويت جمعى و پايدار نيست. هويت پايدار جمعى تنها با تشکيل فراکسيون علنى و رسمى، مطابق  ضوابط تعريف شده مجاز است. اکثريت و اقليت بعنوان يک جناح تنها بر متن اکثريت و اقليت شدن يک فراکسيون معنى دارد.

 

۳ – هر تعداد از اعضاى حزب، در چارچوب اهداف اجتماعى برنامه، ميتوانند حول يک پلاتفرم فراکسيون تشکيل دهند و متناسب با تعداد اعضا خود از امكانات حزب، در چارچوب مقررات مصوبه، براى نشر عقايد خود استفاده نمايند و يا در انتخابات بعنوان بلوك عمل كنند.  اصول پايه اى ناظر بر کار فراکسيون حزبي عبارتند از:

الف- پلاتفرم فراکسيون در هر سطح از تشکيلات بايد لااقل از طرف يک سوم اعضاى بالاترين کميته آن بخش از تشکيلات بعنوان پلاتفرمى در چارچوب اهداف اجتماعى برنامه مورد تائيد قرار گيرد.

ب – فراکسيون حزبي متعهد به رعايت همه موازين سازماني حزب و حفظ وحدت اراده و ديسيپلين حزبي است.

پ – سلسله مراتب، شرايط پيوستن و جدا شدن، آئين نامه ها و نحوه کار هر فراکسيون و كليه منابع مالى و امكانات آن بايد براى ارگانهاى رسمى حزب تماما شفاف و قابل دسترسى باشد و فعاليت آن چارچوب اصول سازمانى و مقررات حزب باشد.

ت – فراکسيون هاى رسمى ميتوانند براى انتشار نظرات خود متناسب با تعداد اعضاى آنها در هر سطح، از امکانات انتشاراتى و سازمانى حزب براى اشاعه نظرات خود استفاده کنند.

ث – فراکسيون در حزب حق پنهان کردن فعاليت خود را ندارند و بايد توسط ارگانهاى حزبى قابل بازرسى باشند.

ج – در غياب کنگره، پلنوم کميته مرکزى عاليترين ارگان در حکميت بر سر فراکسيونهاى حزبى است.

 

۴ – مبارزه فکرى و سياسى در حزب بشکل علنى و از طريق نشريات و سمينارهاى علنى انجام ميشود. موافقت و مخالفت حزب و نهاد هاى آن با يك نظر يا تبيين تنها از كانال موافقت يا مخالفت با سياست هاى پيشنهادى ناشى از آن نظر معنى پيدا ميكند. تنها استثنا در علنيت، بحث در مورد سياست ها و تصميماتى است که علنى شدن آنها براى حزب نتايج امنيتى زيانبار داشته باشد. طبقه بندى امنيتى هر بحث در شروع آن توسط كميته يا ارگانى كه بحث در آن انجام ميشود تعيين ميگردد. 

 

۵ – نظر سياسى اعضاى حزب از طريق شرکت داوطلبانه در مباحثات سياسى يا تشکيلاتى و در دادن راى به قطعنامه ها و مصوبات پيشنهادى اعلام ميشود. توضيح يا عدم توضيح اين نظر به تمايل فرد بستگى دارد. هيچ نوع فشارى براى اعلام نظر به اعضا مجاز نيست.

 

۶ – اعتبار سياست ها، اقدامات و فعل و انفعالات تشکيلاتى صرفا بر اساس انطباق آنها با مقررات و مصوبات رسمى و مدون حزب سنجيده ميشود. بر چنين اساسى اين سياست ها، فعل و انفعالات و اقدامات ميتوانند قانونى يا غير قانونى ارزيابى شوند و توسط ارگانهاى صاحب صلاحيت معتبر يا فاقد اعتبار اعلام گردند. هيچ سياست يا اقدامى را نميتوان  “مشروع” و “نا مشروع” اعلام کرد.

 

۷ –  مکالمات و مباحثات در جلسات رسمى کميته ها، مکاتبات اعضا با کميته ها و اسناد و اطلاعات مربوط به اعضا که در اختيار کميته ها قرار ميگيرد على الاصول و مادام که طبق مصوبه مشخصى حکم ديگرى در باره آنها داده نشده باشد و اين حکم به تائيد ارگان مافوق نرسيده باشد، درونى و متعلق به آن ارگان محسوب ميگردد. اسناد ارگانهاى حزبى تنها توسط ارگانهاى مافوق آنان و يا نهاد هاى رسمى حزب در پروسه بازرسى و رسيدگى به شکايات قابل دسترسى است.

 

۸ – هر کميته، ارگان و يا مسئولى در مقابل پلاتفرم، برنامه و اسنادى که در هنگام انتخاب، پايبندى خود را به آنها را اعلام کرده است متعهد است و نمى تواند آنها را نقض کند. در صورت نياز به تغيير اين اسناد يا سياست ها، ارگان يا مسئول بايد بدوا موافقت نهاد انتخاب يا منصوب کننده را در نشست رسمى آن نهاد جلب کرده باشد. زير پا نهادن رسمى يا عملى اين اسناد با حفظ پست تشکيلاتى مربوطه مغاير است.

 

۹ – کنگره اضطرارى يا فوق العاده حزب تنها با اتکا به موارد زير توسط کميته مرکزى فراخوانده ميشود:

الف – درخواست دو سوم اعضاى حزب. اين تقاضا بايد از طريق سلسله مراتب تشکيلاتى به بحث گذاشته شود و سپس مطابق آئين نامه مصوب كميته مركزى در مورد نحوه راى گيرى، به راى گيرى گذاشته شود.

ب – در خواست کميته مرکزى حزب

 

۱۰ – کليه نشستهاى کميته ها و ارگانهاى حزبى که در آنها تصميم گيرى ميشود بايد ضبط شوند و کليه اسناد مربوط به آنها بايد بشيوه اى علمى بايگانى شوند و براى اعضاى آن نهاد و ارگان مافوق و يا هيات هاى بازرسى قابل دسترس باشند. تنها دلايل امنيتى در شرايط اختناق ميتواند مبناى استثنا از اين قاعده باشد.

 

۱۱ – هيچ فرد، ارگان و مرجعي مجاز نيست عضو و کادر حزب را به بهانه هايي مانند منافع حزب و يا هر توجيه و بهانه ديگري از اين نوع تحت فشار بگذارد و وادار به سکوت در مورد بيعدالتي به خود و يا شهادت عليه وجدان خود کند. انجام چنين امري با همه مباني سياسي و انساني حزب در تناقض است. اظهار نظر کردن يا سکوت در هر مورد تماما به تصميم آگاهانه و آزادانه فرد بستگي دارد.

 

۱۲ حزب کمونيست کارگرى – حکمتيست به لحاظ سازمان و نحوه فعاليت همواره بر مدرن ترين شيوه هاي سازمانى و فعاليت استوار خواهد بود. ساده کردن و استاندارد کردن فعاليت در همه سطوح، به نحوى که عضو در کوتاه ترين مدت آماده بر عهده گرفتن مسئوليت هر چه بيشتر بشود و همچنين بكارگيرى روش هاى سازمانى مدرن از اركان مدرنيسم سازمانى هستند.

***